Gyermek gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológia Időpontfoglalás telefonon +36 30 243 5561

Nem megjelenés esetén, illetve amennyiben a foglalt időpontját nem mondja le a vizsgálat előtt 24 órával 7.000 Ft rendelkezésre állási díjat számítunk fel a következő személyes megjelenés alkalmával vagy átutalásos számla formájában.

Gyermek gasztroenterológia
Első vizsgálat

Ár: 25 000 Ft

Várható időtartam: 30 perc

Gyermek gasztroenterológia
Kontroll vizsgálat

Ár: 20 000 Ft

Várható időtartam: 30 perc

Gastrolyzer Hidrogén kilégzési teszt GASTRO szakorvosi lelettel.

Ár: 25 000 Ft

Gastrolyzer Hidrogén kilégzési teszt GASTRO szakorvosi lelet nélkül.

Ár: 15 000 Ft

Szakrendelés leírása

A gyermek gasztroenterológiai szakrendelésünkön 0-18 éves korig várjuk azokat a gyermekeket, akiknek valamilyen gyomor-bélrendszeri, vagy májat érintő megbetegedésük van. Rendkívül fontos, hogy a tünetek hátterében álló betegségre minél hamarabb fény derüljön és elkezdődhessen a megfelelő kezelés, szükség esetén speciális tápszer vagy megfelelő diétás étrend. A kora gyermekkori gasztroenterológiai megbetegedések jelentős hatással vannak a gyermekek testi és szellemi fejlődésére egyaránt, illetve amennyiben időben lépünk komoly felnőttkori megbetegedések (pl. csontritkulás, gyomorfekély) előzhetőek meg.

A leggyakrabban előforduló tünetek, betegségek melyek esetén a gyermek gasztroenterológiai kivizsgálása, illetve betegségének követése javasolt: súlygyarapodási zavar, növekedésbeli elmaradás, reflux (gyomortartalom visszajutása a nyelőcsőbe), hasi fájdalom, haspuffadás, székrekedés, hasmenés, véres széklet, cöliakia, táplálékallergiák, gyulladásos bélbetegség, szénhidrát felszívódási zavarok (pl. tejcukor, gyümölcscukor). 

Elérhetővé vált a Neomedical Egészségközpontban Hidrogén (H2) kilégzési teszt.

A hidrogén (H2) kilégzési tesztek olyan gasztroenterológiai vizsgálatok, melyek eszközös beavatkozás nélkül, a beteg által kilégzett levegőben megjelenő hidrogén mennyiségének változása alapján segítenek diagnózishoz. A kilégzéses vizsgálatok alkalmával egy speciális, laktóz, fruktóz, vagy laktulóz tartalmú folyadék elfogyasztása szükséges, mely kiváltja a kilégzett levegő összetételének változását, ami igazolja az adott kórállapotot.

Hidrogén kilégzési teszt segítségével diagnosztizálható a laktóz érzékenység, a vastagbél baktériumok által okozott kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), illetve a fruktóz felszívódási zavara is.

Laktulóz hidrogén kilégzési teszt

A laktulóz hidrogén kilégzési teszt a vékonybélben kórosan elszaporodott, vastagbélből származó baktériumok jelenlétének megállapítására szolgál. Ezt az állapotot kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) néven ismerjük, ami puffadással, hasi fájdalommal, hasmenéssel, székrekedéssel és korai teltségérzettel jár.

A vékonybélbe jutott baktériumok az emésztetlen szénhidrátokat bontják le, aminek eredményeként hidrogén és metángáz keletkezik, ami a kilégzett levegőben szintén mérhetővé válik.

Fruktóz hidrogén kilégzési teszt

A fruktóz hidrogén kilégzési teszt segítségével a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavara (fruktóz malabsorptio) vizsgálható. A felszívódási zavar következtében a gyümölcscukor emésztetlen formában kerül a vastagbélbe, ahol erjedni kezd, ami fokozott gázképződéssel jár. Ez okozza a kellemetlen hasi tüneteket. (puffadás, hasmenés, görcsök).

Hogyan történik a H2 kilégzési teszt?

 1. A vizsgálatot megelőzően a vizsgált betegség kimutatásának megfelelően laktóz, fruktóz, vagy laktulóz tartalmú folyadék elfogyasztása szükséges.
 2. Szenzor bemenetéhez csatlakozik a csutora, melyen keresztül a páciens befújja a készülékbe a kilélegzett levegőt
 3. A vizsgálat teljes időtartama 120 – 180 perc, 20 percenként szükséges a páciensnek a készülékbe mérés céljából belefújni.
 4. A vizsgálat a kilélegzett levegő H2-tartalmát méri és jeleníti meg.
 5. A vizsgálat egyszerű, gyors és fájdalommentes.

Hogyan kell előkészülni a H2 kilégzés vizsgálatra?

 • 4 héttel a vizsgálat előtt abba kell hagyni az antibiotikumok és probiotikumok szedését
 • Endoszkópos beavatkozásokat és műtétek után legalább 4 hétnek kell eltelnie a H2 kilégzés tesztig
 • Egy nappal a vizsgálat előtt ne egyen gyümölcsöt és zöldséget, kerülje a mogyorót és olajos magvakat
 • Ne fogyasszon tejet és tejterméket a vizsgálatot megelőző napon
 • Ne igyon alkoholt és szénsavas italokat egy nappal a vizsgálat előtt
 • Egy nappal a vizsgálat előtt hagyja abba a dohányzást
 • A vizsgálat napján legyen éhgyomorra, csak a szükséges gyógyszereket vegye be
 • A vizsgálat napján ne használjon fogkrémet, szájvizet, rágógumit vagy cukorkát